Endüstriyel İklimlendirmede Fan Seçenekleri

Endüstriyel İklimlendirmede Fan Seçenekleri

Endüstriyel İklimlendirme Nasıl Yapılır?

Endüstriyel alanların soğutulması endüstri merkezlerindeki faaliyetler açısından çok önemlidir. Endüstri merkezi kapsamına giren mekânlar fabrikalar, atölyeler, kapalı sanayi bölgeleri ve kooperatiflerdir. Söz konusu ürünlerin üretimi üretici firmalar tarafından itina ile yapılır. Endüstriyel ürünler piyasadaki diğer soğutma sistemlerine nazaran daha yüksek kapasiteye sahip olan ve ekonomik avantajlar sunan ürünlerdir. Yeni sürüm ürünlerin üretimi ise güçlendirilmiş özellikler ile yapılmaktadır. Endüstri mekânları için üretilmiş olan endüstriyel fanlar oldukça yüksek hava debisine sahip ürünlerdir. İlgili ürünlerin hava debisi ev tipi fanlardan çok daha yüksektir.

Debi oranlarının yüksek olması ürünün ebat boyunu arttıran etkenler arasında yer almaktadır. 40.000 metreküp/ saniye kapasiteye sahip olan bu modeller 500-600 m2’lik alanlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilirler. Zira ürünlerin kapasitesi bu tarz alanlar için uygundur. Endüstriyel fanlar su akıtmama garantisinin dışında 10 yıllık kabin garantisiyle birlikte satılmaktadır. Bu durum söz konusu ürüne olan ilgiyi arttıran temel etkenlerdendir. Cihazın akıllı kullanım yapısına sahip olması işlemlerin çok daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. İnsan eli değdiği zaman işlemler daha zor bir hâl aldığı için üretim son derece teknolojik ve dokunmatik olacak şekilde yapılmaktadır.

Endüstriyel Soğutucular Nasıl Bu Kadar Ekonomik?

Evaporatif soğutma sistemlerinin bu kadar ucuz olmasını sağlayan birkaç tane etken vardır. En temel etken ise doğal soğutma yöntemlerinin kullanılmasıdır. Soğutma işlemleri için herhangi bir yapay yöntem kullanılmaz. Soğutma işlemlerinin başında öncelikle su petek sisteminden geçmektedir. Bu petek sistemleri patentli sistemlerdir. Bir firmanın ilgili sistemi kullanabilmesi için patent ödemesi yapması gerekmektedir. Gerekli izinler alınmadan söz konusu sistemler kullanılırsa firma cezai işleme tabi tutulmaktadır. Bu cezaların boyutu hâl ve şartlara göre değişmektedir.

Su petek sisteminden geçtikten sonra buharlaşmaya başlamaktadır. Bu buharlaşma süresi genelde çok uzun sürmez. Süreyi belirleyen temel etken ise buharlaşacak suyun miktarıdır. Endüstriyel cihazlardaki su tankı kapasitesi genelde 40 litredir. Bu oran daha az olabildiği gibi yeni sürüm cihazlarda daha fazla da olabilir. Su buharlaştıktan sonra sistem sıvıyı emmeye başlar. Bu işlem esnasında kullanılan sistem de yine aynı şekilde patentli olmalıdır. Emme işleminden sonra işlemler tamamlanmış olur ve soğutma en iyi şekliyle gerçekleşmeye başlar. Kullanıcılar istedikleri süre boyunca ortamlarını soğutabilirler. Zaten uzun süreli soğutma gerçekleştiği zaman cihaz uyarı verecek ve kendisini korumaya alacaktır.

Endüstriyel Fanların Teknik Özellikleri

Endüstriyel fanların teknik özellikleri belirli konular açısından birbirine benzese de bazı özellikleri diğer modellerden tamamen farklıdır. Örnek olarak hava debisi, voltaj, fan hızı ve hız sürücüsü gibi bölümlerin neredeyse bütün modellerde aynı olduğunu söyleyebiliriz. Hava debisi genellikle 40 m3/ hava, voltaj 380/ 50 Hz, fan hızı 12 farklı hız/ tek hız ve hız sürücüsü de Inverter olmaktadır. Fakat gürültü, soğutma alanı, ebat ve tank kapasitesi gibi etkenler farklılık göstermektedir. Ebat boyu kapasite ve güç oranları doğrultusunda belirlenmektedir. Örnek ebat boylarından biri 1260x1260x1330 mm’dir.

Su tankı kapasitesi de 35 ile 40 litre arasında değişirken 40 litrenin ideal kapasite olduğunu söyleyebiliriz. Ağırlık oranları da 100 kg ile 150 kg arasında değişebilmektedir. Bunun dışında bütün modellerin pompa koruması, aşırı yük koruması ve otomatik tahliye gibi özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Zaten eğer otomatik tahliye işlemleri gerçekleşmezse ortama soğuk hava girmesinin hiçbir anlamı kalmaz. Cihazla ilgili önemli olan hususlardan biri de petek boyutudur. Örnek petek boyutlarından biri 1030x820x100 mm’dir.